Vďaka procesu, ktorý vám ukážeme v tomto recepte, si pomocou Chufamixu môžete vyrobiť prírodne fermentovaný RAW jogurt a čerstvý syr. A pozor, obdive veci získate na jeden šup.
Na fermentáciu rastlinného jogurtu sa dobre hodí „enzymatická voda“ alias „rejuvelac“. Rejuvelac je úžasný probiotický nápoj plný živín, ktorý postaví na nohy aj mrtvého, v našom prípade mrtvého jogurta. :)
Takže najskôr si povieme, ako spraviť rejuvelac, a potom si pripravíme jogurt a syr z kešu orieškov.
Enzymatická voda „rejuvelac“
V prvom videu uvidíte prípravu rejuvelacu z raže, ale môžete si ho pripraviť aj z pšenice, pohánky, quinoi, alebo iných obilnín (používame celé zrná).
Potrebujeme:
- 1 l vody
- 100 g obilniny (raž, pšenica, quinoa,…)
Ak nemáte nádobu na klíčenie, môžete si ju vyrobiť zo zaváraninového pohára. Viečko pohára poprepichujte. Do pohára nasypte zrno a zalejte vodou. Nechajte namočené 24 hodín. Potom vodu vylejte a nechajte klíčiť. Pohár s klíčkami položte viečkom dole v miernom uhle, tak aby klíčky nesedeli vo vode. Zakryte ho utierkou, aby boli klíčky v tme. Preplachujte klíčky 2 až 3-krát denne.
Zrnká naklíčia za 2 až 4 dni, podľa okolitej teploty. Keď sa objavia na zrnkách biele chvostíky – klíčky, môžeme začať s prípravou rejuvelacu.
Naklíčené zrná dajte do čistého pohára a zalejte 1 l vody. Na pohár dajte čistú tkaninu a nechajte namočené 24 hodín pri izbovej teplote. Vznikne vám šedá voda, ktorú neodporúčame ovoniavať. :) Ak potrasiete pohárom, uvidíte bublinky. Enzymatickú vodu sceďte a odložte na prípravu vegánskeho jogurtu a syra.
Tipy:
- rejuvelac môžete použiť ako kultúru na prípravu rastlinných jogurtov a syrov. Môžete ho tiež zmiešať s ovocnými šťavami alebo bylinkovými sirupmi za vzniku bublinkových probiotických limonádiek. Niektorí ľudia ho pijú len tak, kvôli zdravotným účinkom (nie kvôli chuti). :)
- rejuvelac sa dá zamraziť. Pripravili sme jogurt a syr z mesiac starého rejuvelacu a výsledok bol výborný. Pred použitím na fermentáciu ho nechajte rozmraziť na izbovú teplotu.
- naklíčené zrná môžeme použiť na prípravu ďalšieho litra rejuvelacu. Klíčky nechajte jeden deň nenamočené a na ďalší deň zopakujte rovnaký postup na prípravu rejuvelacu. Ďalšiu dávku už nerobte, nemala by už dostatočný fermentujúci potenciál na prípravu jogurtu.
Jogurt a syr z kešu orieškov
V ďalšom videu uvidíte, ako si vyrobiť chutný jogurt a syr z kešu za pomoci rejuvelacu.
Potrebujeme:
- 200 g kešu (môžete dať aj viac, ale nie menej!)
- 1 liter rejuvelacu (pripraveného podľa návodu vyššie)
- štipka soli
- kôra z BIO citróna
- 2 ďatle (na osladenie, nie je nutné pridať)
Príprava:
Do nádoby Chufamixu nalejte precedený rejuvelac. Vložte filtračnú nádobu Chufamixu a do nej nasypte všetky ingrediencie. Mixujte ponorným mixérom 2 minúty. Vytiahnite filtračnú nádobu a postupne jemne vytlačte jogurt z kešu drte. Trvá to asi 1 minútu.
Jogurt prelejte do sklenenej nádoby, uzatvorte viečkom a nechajte 10 minút postáť. Potom uskladnite v chladničke. Pred vypitím ho trochu pretrepte. Má konzistenciu ako „aktimel“, ale v prírodnej verzii, je to výborné probiotikum a je veľmi lahodný!
Zo zvyšnej drte si vyrobíme čerstvý syr. Drť dajte do skleneného pohára a prikryte bavlnenou, alebo ľanovou tkaninou. Nechajte 12 hodín fermentovať pri izbovej teplote (20ºC).
Potom dochuťte cesnakom, lyžicou oleja, korením, citrónom, alebo lyžicou tahini…čo máte zrovna po ruke!
Tipy:
- jogurt vydrží 3-5 dní v chladničke. Je tak chutný, že sa môže minúť na jedno posedenie.
- syr má rovnakú spotrebu, ale ak pridáte 1 ČL citrónovej šťavy a 1 PL tahini alebo olivového oleja a štipku soli, vydrží 7-10 dní.