Surové rastlinné „mlieka“ sú vo všeobecnosti bohaté na:
Nenasýtené tuky (ktoré upravujú cholesterol a triglyceridy)
- Bielkoviny a vápnik (aj keď v menšom množstve, ako v živočíšnom mlieku, ale bielkoviny sú lepšej kvality a vápnik sa lepšie viaže v kostiach)
- Vitamíny
- Minerály
- Polyfenoly
- Fosfor
- Ďalšie živiny
- Vlákninu
Priemyselne vyrábané rastlinné „mlieka“
Čo sa týka priemyselne vyrábaných rastlinných „mliek“, keďže prechádzajú procesom pasterizácie a/alebo sterilizácie a homogenizácie, strácajú väčšinu svojich výživových hodnôt (medzi iným, proti-cholesterolový účinok nenasýtených tukov sa stráca).
Živočíšne či rastlinné?
Dôležitým rozdielom medzi rastlinnými „mliekami“ a živočíšnymi mliekami (medzi cicavcami je človek jediný tvor, aj to iba v niektorých kultúrach, ktorý pije živočíšne mlieko po ukončení dojčenia) je, že rastlinné „mlieka“ neobsahujú laktózu, lepok (okrem nápojov z obilnín) ani nasýtené tuky, kým živočíšne mlieka ich obsahujú.
Pozrite si veľmi zaujímavý nemecký dokument o tom, ako sa v súčasnosti produkuje kravské mlieko: