Mlieko z quinoi je bohaté na bielkoviny, neobsahuje lepok ani laktózu a je veľmi výživné…ale nie až tak veľmi chutné. Ale nezúfajme, lebo v Chufamixe sa dá ľahko vylepšiť chuť pomocou prírodných prísad. V tomto recepte je na ochutenie použitá kurkuma a škorica, fantastické na podporu imunity na jeseň.
Poďme na to:
- 1/2 L horúcej vody (70ºC)
- 50 g quinoi
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička škorice alebo tyčinka celej škorice
- 1 lyžica ryžového sirupu (ak sladíte)
- štipka soli
Príprava:
Do Chufamixu nalejte 1/2 L horúcej vody. Vložte filter a nasypte quinou a soľ. Mixujte 1 minútu na najvyššej rýchlosti mixéru. Potom vytiahnite filter z nádoby ChufaMixu a za pomoci mažiara vytlačte posledné kvapky šťavy. Ak nie ste na RAW strave, mlieko je dobré 10 minút povariť na miernom ohni, aby bolo lepšie stráviteľné a krémovejšie. Počas zohrievania pridajte kurkumu, škoricu, sladidlo a dobre premiešajte.
Tipy:
- mlieko môžete pripraviť aj z uvarenej quinoi, ale proces filtrácie je namáhavejší keďže tekutina je dosť hustá. Na konci už nemusíte mlieko variť.
- quinou môžete namočiť cez noc aj naklíčiť. Začína klíčiť po 1-2 dňoch a keď uvidíte malé klíčky, môžete sa pustiť do prípravy mlieka.
- zo zvyšnej drte môžete vytvoriť kopec dobrých vecí. Pridajte ju napríklad do nátierky alebo polievky. Pozrite si recepty zo zvyšnej drte.