Potrebujeme:
- 1 l horúcej vody (80ºC)
- 100 g ryže (namočenej cez noc)
- 50 g mandlí (taktiež cez noc namočených)
- 2 ďatle bez kôstky
- 1 ČL škorice
- 1/2 ČL zázvoru
- 1/4 ČL muškátového orecha
- 1/4 ČL kardamonu
- štipka soli
Do ChufaMixu nalejte vodu a vložte filtrovaciu nádobu a všetky ingrediencie. Mixujte približne 1 minútu. Môžete nechať postáť 5-10 min. a potom vytlačiť zostávajúci nápoj z filtra za pomoci mažiara. Po vychladnutí skladujte v chladničke. Vydrží 3 až 5 dní.
Tipy:
- tak ako každé iné rastlinné mlieko, poslúži aj ako prísada do kávy alebo čaju. S tým, že toto mlieko dodá silnú arómu a chuť korenín.
je tiež výborné na varenie a vďaka škrobu z ryže dokáže po zohriatí pekne zhustnúť. Môžete ho povariť 10 minút na slabom plameni, a získate hustú krémovú štruktúru. V tomto stave ho môžete podávať ako „smotanový“ dezert.
- alebo si môžete rovno spraviť puding za pomoci psyllia alebo chia semiačok. Do 1/4 pohára dajte chia semiačka a dolejte do plna rastlinným mliekom. Dobre zamiešajte, nechajte pol hodinu postáť a máte puding hotový. Podávajte s domácim džemom.
- ak máte radi čokoládu, odporúčame pridať kvalitné kakao. Vznikne vám veľmi chutná okoreníčkovaná horúca čokoláda.