Potrebujeme:
- 1 l vody
- 250 g sóje
- med, škoricu, vanilku, podľa chuti
- 1 bio sójový jogurt z obchodu
V klasickom recepte na sójové mlieko sa používa 70-100 g sójových bôbov, ale na prípravu jogurtu budeme potrebovať hustejšie mlieko, preto treba použiť 250-300 g sóje na „koncentrované“ mlieko.
Sójové mlieko pripravte v Chufamixe podľa klasického receptu. Do 4-6 sklenených pohárikov dajte po lyžici kúpeného sójového jogurtu. Do pohárikov dolejte zohriate sójové mlieko a dobre pomiešajte. 12-24 hodín nechajte postáť pri teplote 30-40°C (ako dosiahnuť túto teplotu sa dočítate ďalej).
Potom poháriky uzavrite a dajte do chladničky. Vydržia až 2 týždne. Jeden pohárik si odložte na prípravu ďalších jogurtov.
Tipy:
- ak nemáte doma jogurtovač, treba jogurty udržať v teplom prostredí (35°C), aby sfermentovali. Môžete použiť tieto postupy:
1. trúbu zapnite na 50°C a vložte jogurty na aspoň 12 hodín
2. poháriky dajte na radiátor a zabaľte do deky a novinového papiera
- prvotný sójový jogurt môžete nahradiť probiotikami.