Potrebujeme:
- 1/2 l vody (60°C)
- 60g pražených sezamových semienok
- 2 ďatle bez kôstky
- 1/4 čajovej lyžičky vanilky
- soľ (nemusí byť)
Príprava:
Namočte sezamové semienka na minimálne 2 hod. Vodu z namáčania vylejte a sezam dajte do filtra Chufamixu. Pridajte horúcu vodu a ostatné ingrediencie. Pri malých semienkach dávame vždy pol litra vody, lebo takto sa ľahšie rozmixujú.
Teplota vody:
Na výrobu sezamového mlieka používame horúcu vodu (60°C). Ďalšia možnosť je namiesto horúcej vody použiť horúci čaj, čím dodáme mlieku chuť. Napríklad si môžme spraviť čaj z lístkov stévie a použiť ho na prípravu mlieka a zároveň ho tak aj osladiť.
Tipy:
- ak nemáte pražený sezam, môžte si ho ľahko opražiť, tým sa stáva lepšie stráviteľným. Na panvicu bez oleja dajte sezam a opekajte 1-3 minúty. To, že je hotový, spoznáte podľa lahodnej vône.
- ak nemáte vanilku, môžete namiesto nej pridať štipku škorice
- zvyšná sezamová drť je výborná ako nátierka na toast, do jogurtu, alebo ako domáca paštika – stačí pridať cesnak, dusený artičok a trochu citrónovej šťavy. Tiež sa dá použiť na prípravu orientálnych sladkostí, lebo sezam je základnou zložkou orientálnych zákuskov. Prípadne si pozrite viac nápadov na použitie drte.