Sezamové mlieko s ďatlami

Potrebujeme:

  • 1/2 l vody (60°C)
  • 60g pražených sezamových semienok
  • 2 ďatle bez kôstky
  • 1/4 čajovej lyžičky vanilky
  • soľ (nemusí byť)

Príprava:

Namočte sezamové semienka na minimálne 2 hod. Vodu z namáčania vylejte a sezam dajte do filtra Chufamixu. Pridajte horúcu vodu a ostatné ingrediencie. Pri malých semienkach dávame vždy pol litra vody, lebo takto sa ľahšie rozmixujú.

Teplota vody:

Na výrobu sezamového mlieka používame horúcu vodu (60°C). Ďalšia možnosť je namiesto horúcej vody použiť horúci čaj, čím dodáme mlieku chuť. Napríklad si môžme spraviť čaj z lístkov stévie a použiť ho na prípravu mlieka a zároveň ho tak aj osladiť.

Tipy:

  • ak nemáte pražený sezam, môžte si ho ľahko opražiť, tým sa stáva lepšie stráviteľným. Na panvicu bez oleja dajte sezam a opekajte 1-3 minúty. To, že je hotový, spoznáte podľa lahodnej vône.
  • ak nemáte vanilku, môžete namiesto nej pridať štipku škorice
  • zvyšná sezamová drť je výborná ako nátierka na toast, do jogurtu, alebo ako domáca paštika – stačí pridať cesnak, dusený artičok a trochu citrónovej šťavy. Tiež sa dá použiť na prípravu orientálnych sladkostí, lebo sezam je základnou zložkou orientálnych zákuskov. Prípadne si pozrite viac nápadov na použitie drte.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.