Zlepšovanie textúry mlieka

Pri prírodných nápojoch je dosť bežná sedimentácia, kedy väčšina tuhých častí padne dole a zvyšok nápoja zostane vodový. To je bežné pri obilných mliekach. Aj orechové mlieka sa čiastočne usádzajú. Sedimentácia je prirodzený proces, takže si netreba robiť starosti. Nápoj sa tým neznehodnotí, stačí ho len pred použitím pretrepať.

Ak chceme mlieko spraviť viac homogénnym, pomôžu nám niektoré potraviny, ktoré nápoj zahustia a zároveň dodajú živiny. Môžete vyskúšať niektoré z týchto možností, všetky sú počítané na 1l mlieka:

  • pridajte lyžicu olivového, slnečnicového, alebo sezamového oleja
  • pridajte lyžicu slnečnicových semiačok
  • pridajte lyžicu chia semiačok
  • pridajte nejaké orechy
  • pridajte prírodné sladidlo

Čo sa týka prírodných sladidiel, viac a viac ľudí prestáva jesť cukor (áno, áno!) a vyberá si alternatívne sladidlá ako stévia, xylitol, med, ryžový, ďatlový, agávový sirup, nerafinovaný cukor…

Okrem týchto sladidiel, môžeme použiť ovocie, ako ďatle, figy, banány, mango, jahody, pomaranče a iné (jednoducho ich stačí pridať do filtra ChufaMixu spolu s ostatnými surovinami). Takýmto spôsobom si do mlieka pridáme aj kopec enzýmov a živín. Šupka a zrniečka z ovocia zostanú vo filtri, takže neovplyvnia výslednú chuť.

Súvisiace články a recepty:

1 názor na “Zlepšovanie textúry mlieka

  1. Spätné upozornenie: Kurkumové mlieko z quinoi | Vegan Milker ChufaMix

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.