Potrebujeme:
- 100 g bielej ryže (namočenej cez noc)
- 50 g kešu
- 25 g kakaového prášku
- 2 PL nerafinovaného trstinového cukru
- štipka škorice
- pásik kôry z bio citróna, alebo limetky
- štipka soli (nemusí byť)
Príprava:
Namočte ryžu cez noc, aby zmäkla a bola lepšie stráviteľná. Do Chufamixu nalejte 1/2 l horúcej vody (60°-80°C, pre RAW verziu použite nižšiu teplotu) a vložte filter s ryžou. Pomixujte 1 minútu. Pridajte 1/2 l studenej vody a do filtra vložte ostatné ingrediencie. Znova vložte mixér a krátko pomixujte, tak aby sa všetko pekne rozmixovalo. Ak máte čas, nechajte 15 min. marinovať (tým sa trošku zlepší chuť mlieka). Nakoniec jemne vytlačte z drte vo filtri posledné kvapky mlieka, a je to hotovo!
Teplota vody:
Pretože jedna z ingrediencií je obilnina (ryža), je lepšie použiť na extrakciu horúcu vodu. Po mixovaní ryže, už nie je nutné použiť horúcu vodu.
Tipy:
- ak nemáte zrovna po ruke kešu oriešky, môžete ich nahradiť mandľami, arašidmi, lieskovcami, alebo inými orechmi.
- cukor môžte nahradiť 1 PL medu, či agáve
- mlieko vydrží v chladničke 3-5 dní a každým dňom sa chuť zintenzívňuje
Inšpiráciou pre tento recept boli lokálne ingrediencie z Venezuely – ryža, kešu, škorica a trstinový cukor. Fotografia je od Fernanda Carrizalesa.