Ryžové mlieko s kakaom a kešu

Potrebujeme:

  • 100 g bielej ryže (namočenej cez noc)
  • 50 g kešu
  • 25 g kakaového prášku
  • 2 PL nerafinovaného trstinového cukru
  • štipka škorice
  • pásik kôry z bio citróna, alebo limetky
  • štipka soli (nemusí byť)

Príprava:

Namočte ryžu cez noc, aby zmäkla a bola lepšie stráviteľná. Do Chufamixu nalejte 1/2 l horúcej vody (60°-80°C, pre RAW verziu použite nižšiu teplotu) a vložte filter s ryžou. Pomixujte 1 minútu. Pridajte 1/2 l studenej vody a do filtra vložte ostatné ingrediencie. Znova vložte mixér a krátko pomixujte, tak aby sa všetko pekne rozmixovalo. Ak máte čas, nechajte 15 min. marinovať (tým sa trošku zlepší chuť mlieka). Nakoniec jemne vytlačte z drte vo filtri posledné kvapky mlieka, a je to hotovo!

Teplota vody:

Pretože jedna z ingrediencií je obilnina (ryža), je lepšie použiť na extrakciu horúcu vodu. Po mixovaní ryže, už nie je nutné použiť horúcu vodu.

Tipy:

  • ak nemáte zrovna po ruke kešu oriešky, môžete ich nahradiť mandľami, arašidmi, lieskovcami, alebo inými orechmi.
  • cukor môžte nahradiť 1 PL medu, či agáve
  • mlieko vydrží v chladničke 3-5 dní a každým dňom sa chuť zintenzívňuje

Inšpiráciou pre tento recept boli lokálne ingrediencie z Venezuely – ryža, kešu, škorica a trstinový cukor. Fotografia je od Fernanda Carrizalesa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.