Výživové vlastnosti ovsa

Ovos je obilnina bohatá na bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou, tuky, veľa vitamínov a minerálov, obsahuje 6 z 8 aminokyselín nevyhnutných pre život.

Má veľký obsah vlákniny, ktorá pomáha dobrému fungovaniu čriev a obnovuje črevnú mikroflóru. Ovos obsahuje aj lepok a preto nemôže byť použitý ako náhrada pre celiatikov.

Je tiež známy pre svoje ukľudňujúce účinky a preto sa odporúča pri úzkosti, strese, nespavosti a iných nervových poruchách, pravdepodobne vďaka vysokému obsahu vitamínov B a avenínu (prírodného alkaloidu), ktoré budujú a dostávajú do rovnováhy nervový systém.

Ovos je obilnina s najväčším podielom rastlinných tukov, 65% nenasýtených tukov a 35% kyseliny linolovej. Obsahuje uhľohydráty s ľahkou absorbciou, a keď nie je varený, alebo sterillizovaný ako mlieko v tetrapaku, zachováva si mnoho živín, ako železo, draslík, vápnik, fosfor, horčík, meď, zinok, vitamíny B1, B2, B3, B6, E a vlákninu. Má aj rozpustnú vlákninu, beta-glukán, ktorý znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb a zvyšuje imunitu. Ovos je tiež zdrojom selénu, minerálu pôsobiaceho ako antioxidant, ktorý chráni pred chorobami srdca a predčasným starnutím.

Enzýmy, ktoré ovos obsahuje a ktoré sú kľúčové pre dobré zdravie sa ničia varením a sterilizáciou v tetrapaku. Preto, keď si urobíte čerstvé domáce ovsené mlieko, pomôže vám detoxikovať a dostať do rovnováhy vaše telo, a tiež posilní vlasy, nechty a kožu, plus ďalšie priaznivé účinky spomenuté vyššie.

Z gastronomického pohľadu je ovsené mlieko vhodné na prípravu omáčok, krémov, bešamelu alebo majonézy, keďže má krémovú textúru a jemnú chuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.