ryza

Výživové vlastnosti nelúpanej ryže

Ryža je obilnina, takže neobsahuje laktózu ani cholesterol. A na rozdiel od ovsa a špaldy, je tiež bezlepková.

Nelúpaná ryža obsahuje viac živín a vlákniny ako biela ryža (vďaka tomu je dobrá ako prevencia zápchy). Nelúpaná ryža je bohatá na vitamíny, minerály a oligoelementy, ktoré sa v bielej ryži nenachádzajú.

Ryžový klíčok je bohatý na B vitamíny, obzvlášť tiamín – B1, riboflavín – B2 (potrebný na tvorbu červených krviniek a pre správny rast) a niacín – B3 (na znižovanie chloesterolu v krvi).

Ryžové mlieko má o polovicu menej kalórií ako ostatné rastlinné mlieka, preto je vhodné pri redukčnej diéte (poskytuje približne toľko kalórií ako nízkotučné kravské mlieko).

Obsahuje málo sodíka ale veľa draslíka, preto je považované za hypotenzívny nápoj, teda znižuje vysoký tlak krvi a reguluje tepovú frekvenciu. K tomu, jeho mastné kyseliny sú esenciálne (polynenasýtené).

Je veľmi osviežujúce a ľahko stráviteľné, a preto je ideálne pre deti, starších, ľudí alergických na kravské mlieko, a obzvlášť pre všetkých s tráviacimi ťažkosťami, gastritídou, alebo vredmi.

Veľmi sa odporúča diabetikom (bez pridania sladidla), pretože jeho uhľohydráty sú spaľované pomaly a dopĺňajú energiu bez zmeny hladiny glukózy v krvi.

Vďaka obsahu tryptofánu a vitamínov skupiny B, je ryža známa ako „semienko pokoja“, pretože to sú základné zložky pre produkciu energie a rovnováhu nervového systému.

Môže sa piť ako ľahký nápoj, s kakaom alebo s muesli, kedykoľvek počas dňa. Z gastronomického hľadiska sa môže použiť tak, ako aj iné rastlinné nápoje ako napr. mandľové mlieko, pri príprave rôznych jedál (omáčok, krémov, dezertov, zmrzliny, atď.).

Je treba vedieť že, ak chceme nahradiť kravské mlieko ryžovým, musíme pridať vápnik a železo, pretože ryžové mlieko tieto minerály neobsahuje. Preto je najlepšie pridať v Chufamixe k ryži ešte sezam, orechy, celozrnné obilniny, strukoviny, zeleninu, ovocie, alebo riasy, ktoré sú bohaté na tieto aktívne látky.

Súvisiace články a recepty:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>