mandle

Výživové vlastnosti mandlí

Tak ako iné orechy, neobsahuje lepok a laktózu. Mandľa je tiež veľmi bohatá na kyselinu olejovú, vďaka čomu je zdravá pre srdce a napravuje hladinu choresterolu.

Takisto ako mlieko z podzemných mandlí, aj mandľové mlieko po stáročia odporúčali pôrodné baby v Stredomorí pre tehotné a kojace ženy, pretože napomáha tvorbe mlieka. Má tiež vysoký obsah fosforu, vápnika a draslíka, čo posilňuje kosti a kvôli tomu sa odporúča pre rastúce deti a teenagerov.

Pre svoj nízky obsah sodíka je obzvášť vhodné pre ľudí s ochorením srdca. Je aj vhodným doplnkom v zime vďaka vysokému obsahu nenasýtenýh tukov a uhľohydrátov. Odporúča sa piť ráno alebo pred fyzickým výkonom a športom.

Od stredoveku až po dnešok sa mandľové mlieko (alebo horchata) používalo ako náhrada živočíšneho mlieka v receptoch, obzvášť v stredomorí (južné Taliansko, Baleáry, atď.).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>