Prečo rastlinné mlieka?

Surové rastlinné “mlieka” sú vo všeobecnosti bohaté na:

  • rastlinnemliekoNenasýtené tuky (ktoré upravujú cholesterol a triglyceridy)
  • Bielkoviny a vápnik (aj keď v menšom množstve, ako v živočíšnom mlieku, ale bielkoviny sú lepšej kvality a vápnik sa lepšie viaže v kostiach)
  • Vitamíny
  • Minerály
  • Polyfenoly
  • Fosfor
  • Ďalšie živiny
  • Vlákninu

Priemyselne vyrábané rastlinné “mlieka”

Čo sa týka priemyselne vyrábaných rastlinných “mliek”, keďže prechádzajú procesom pasterizácie a/alebo sterilizácie a homogenizácie, strácajú väčšinu svojich výživových hodnôt (medzi iným, proti-cholesterolový účinok nenasýtených tukov sa stráca).

Živočíšne či rastlinné?

Dôležitým rozdielom medzi rastlinnými “mliekami” a živočíšnymi mliekami (medzi cicavcami je človek jediný tvor, aj to iba v niektorých kultúrach, ktorý pije živočíšne mlieko po ukončení dojčenia) je, že rastlinné “mlieka” neobsahujú laktózu, lepok (okrem nápojov z obilnín) ani nasýtené tuky, kým živočíšne mlieka ich obsahujú.

Pozrite si veľmi zaujímavý nemecký dokument o tom, ako sa v súčasnosti produkuje kravské mlieko:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>