Ovsené mlieko s jahodami a klíčkami

Chuť rastlinného mlieka sa výrazne zmení keď doň pridáme klíčky, je také sviežo-bylinkovo-rastlinné (?), takže ho odporúčame hlavne tým, ktorí sú stotožnení s prírodnými chuťami. :)

Tu sme pridali do mlieka ovocie, ale môžete ho nahradiť aj zeleninou, napríklad mrkvou alebo stopkovým zelerom. Najlepšia je samozrejme čerstvá zeleninka a ovocie z aktuálneho zberu.

Potrebujeme:

  • 1l vody
  • 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 30 gramov šošovicových klíčkov
  • 12 jahôd
  • 1 banán
  • štipka soli

Príprava:

Do nádoby ChufaMixu nalejte 1/2 litra horúcej vody a vložte filter. Nasypte ovsené vločky a soľ a pomixujte. Potom dolejte 1/2 litra studenej vody, pridajte klíčky a ovocie. Znova mixujte, až pokým sú všetky ingrediencie dobre rozmixované. Vyberte filter z vody a vytlačte mlieko z drte pomocou mažiara.

Teplota vody:

  •  najskôr sme dali 1/2l horúcej vody (70°C), aby sme lepšie odšťavili ovos (pri obilninách vždy používame horúcu vodu).
  • ďalší 1/2l vody môže byť studená voda, aby sme nezničili živiny v klíčkoch a ovocí.

Tipy:

  • šošovicové klíčky môžete nahradiť inými klíčkami, napríklad: pšeničnými, mungo, slnečnicovými, cícerovými, alfalfa…vždy treba pridať aspoň 30g klíčkov, aby sa obsah živín výraznejšie zvýšil. Ak ste ale klíčky ešte nejedli, začnite s menšími dávkami a zvyšujte si ich postupne.
  • aj bez klíčkov je to veľmi dobrý recept, s obsahom ovocných vitamínov.
  • je nutné ho uchovávať v chladničke, tak ako aj ostatné rastlinné mlieka. Vydrží približne 3 dni.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.